Как да бъдем добри съседи: За тихите часове в блока!

Как да бъдем добри съседи: За тихите часове в блока!


Независимо дали говорим за Whatsapp групи, дискусии пред стълбите или направо на вратата на апартамента, една от най-обсъжданите теми между съседите е тихият час в блока. Разбира се, тези диалози не се появяват „изневиделица“, а само след като една от страните пренебрегне нуждите на другата и я безпокои със силна музика или различни работи, които включват висок интензитет на шум. Именно затова, прочитайки статията по-долу, ще разберете как да бъдете добри съседи и да поддържате цивилизовани отношения с всичките си съседи независимо от дейността, която извършвате.
Като онлайн магазин, предлагащ моторни триони, резачки, електроинструменти, косачки, бормашини и др., техника, чието използване на открито или закрито изисква повишено ниво на децибели, наше задължение е да Ви предложим и няколко съвета за използването им. И едно от най-важните съображения е свързано със спазването на тихите часове в блока. Съответното понятие се използва доста често, но не са много тези, които знаят какво точно включва то от правна гледна точка. Преминавайки през следващите редове, ще разберете!

Какви са тихите часове в блока и вкъщи?

Според румънската полиция „Закон 61/1991 за санкциониране на действията, нарушаващи някои правила за социално съжителство, обществен ред и спокойствие, криминализира (...) нарушаването на спокойствието на наемателите между 22:00 ч. – 08.00 ч. и 13.00 ч. - 14.00 ч., от всяко лице, чрез предизвикване на звуци, шум или чрез използване на каквото и да е устройство, предмет или музикален инструмент с висока интензивност, в помещения или седалища на юридически лица, в домовете на физически лица или на всяко друго място в сгради, с предназначение жилища или разположени в непосредствена близост до тях“.

Programul de liniste la bloc: cand n-ai voie sa faci galagie si cat de mari  sunt amenzile, daca te reclama vecinii

Същият закон криминализира и организирането на частни партита и използването на музикално оборудване с висок интензитет, в шатри, други аранжировки или на открито пространство, разположено в периметъра в близост до сградите. С други думи, от правна гледна точка е забранено използването на някое от изброените по-горе устройства в посочените интервали, по-точно през нощта, респективно през времето, предназначено за почивка след обяд. Тази информация ще ви помогне да нямате проблеми с властите и да бъдете 100% "покрити", в случай че по-ревностен съсед се обади в полицията, защото е обезпокоен извън посочените интервали.

Тихото време в блока (или у дома) е концепция, за която е установено, че осигурява хармония, както буквално, така и преносно, между всички хора, които живеят в едно и също пространство. Дори ако от гледна точка на производителността искате работата, която извършвате или за която сте наели специализиран екип, да се извърши възможно най-бързо, важно е да вземете предвид нуждите на другите, т.к. ролите биха могли да се разменят възможно най-скоро. В заключение, уважението е ежедневие, когато става дума за живеене в блок и всяка дейност в сферата на обновяването и ремонтите трябва да бъде подчинена на социалните норми.