Имате ли нужда от разрешително за скутер? Плюс други въпроси, преди да се качите на скутер!

Имате ли нужда от разрешително за скутер? Плюс други въпроси, преди да се качите на скутер!


Скутерите се радват на признателността на все повече жители на големите градове, поради многото предимства, които носи използването им, сравними с това на автомобила. Именно поради тази причина все по-често възниква следният въпрос имате ли нужда от разрешително за скутер


Какво е скутер и защо си струва да го купите.


От правна гледна точка скутерът е превозно средство, което може да надвишава скорост от 25 километра в час и да достигне скорост не повече от 45 километра в час и чието тегло не надвишава 350 килограма. Може да бъде оборудван както с електрически двигател под 4 киловата, така и с двигател с вътрешно горене с максимален обем на цилиндъра 50 кубически сантиметра.


Предимствата от използването на такова превозно средство в голям град са много. Повечето собственици подчертават по-специално следното


• намалено потребление, което става все по-важно с нарастването на цените на горивата. В градски условия той възлиза на не повече от 3-4 литра на сто километра;
• възможността за по-лесно навлизане в трафика в сравнение с възможностите, предлагани от автомобила. Няма нищо по-просто от това да се движите напред сред чакащите автомобили в опашката и да преодолеете задръстване или да стигнете първи до светофара, без да нарушавате правилата за движение. Със сигурност ще знаете тези правила, защото ви трябва разрешително за скутера;
• много по-бързо и лесно намиране на място за паркиране;
• покупната цена е значително по-ниска от тази на автомобил;
• цените за поддръжка също са значително по-ниски, независимо дали става дума за преглед или смяна на гуми;
• платените такси са по-ниски.


Какво казва законът - имате ли нужда от разрешително за скутер?

Do you need a licence for an electric scooter? | Express.co.uk
Румънското законодателство е ясно: единствените превозни средства, които могат да се управляват без книжка, са велосипеди и електрически скутери, както и други превозни средства, които не превишават скорост от 25 километра в час. Пътуването може да се извърши по велоалеята, където има такава.


Вместо това законът предвижда, че всички превозни средства, които надвишават скорост от 25 километра в час - категория, която включва скутери - трябва да бъдат регистрирани като мотопеди и могат да се управляват по обществени пътища само от притежатели на лиценз.


Преминаването от автомобил към скутер може да стане незабавно и без необходимост от допълнително обучение или преминаване на изпит, тъй като всички притежатели на шофьорска книжка категория Б могат да шофират по обществени пътища и скутери.


Ако нямате книжка категория B, можете да шофирате скутера по обществени пътища, като използвате разрешителна категория AM. За получаването му продължителността на курсовете е минимум 35 дни, след което се провежда практически тест за проверка на уменията, в специално подредени полигони. Трябва да сте навършили 16 години, за да получите тази версия на разрешителното.


В заключение, трябва да имате разрешително за скутера, но получаването на такова не е никак трудно. Или използвайте карта от категория Б, или вземете сравнително лесно и бързо разрешително за категория AM. И тогава можете да се насладите на всички предимства на разходките из града, без никакви ограничения!